På västfronten intet nytt…

Parapolitika. Det är namnet på den skandal som började avslöjas i Colombia 2006 och som handlar om politikers samröre med paramilitären. I november 2010 så fick vi en förfrågan från vår medföljda organisation Asamblea de Mujeres de la Sociedad Civil por la Paz om vi kunde medfölja dem till de offentliga parapolitika rättegångar. Våra medföljda följer rättegångarna som observatörer från det civila samhället – och genom vår närvaro så stödjer vi dem i detta.  I fyra månader har vi nu bevittnat hur politikers samröre med paramilitären har avslöjats, och i måndags var det dags igen…

Jag träffade som vanligt Nancy Fiallo Araque  från Asamblean utanför högsta domstolen strax före klockan 9 på morgonen. Väl inne i rättsalen ser vi flera kända ansikten från det civila samhället (nationella och internationella) och från Corporación Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CCAJAR) ; ett känt advokatsamfund som arbetar med mänskliga rättigheter. I dagens fall så ska de representera offren i rättegången mot Jorge Noguera; som åren 2002-2006 var chef för den colombianska säkerhetspolisen DAS.

Det har avslöjats att DAS under flera år systematiskt har avlyssnat och förföljt människorättsförsvarare, fackföreningsmedlemmar, domare, journalister och andra representanter från det civila samhället. Om man hamnade på DAS lista över ”misstänkta” så övervakade de ens varje steg, ens varje kontakt, ens varje uttalande. Nancy stod förmodligen också med på denna lista. Av de listade personerna utsattes 36 fackföreningsmedlemmar för direkta hot, attentat och mord utförda av paramilitärer. Det är på grund av denna koppling som Noguera idag står inför rätta.

Förutom representanterna från det civila samhället så finns det bland åhörarna idag en slipsprydd man från DAS. Han sitter själv, i ett hörn; därifrån har han bra översikt över hela salen.  Domarna kommer in i salen och alla reser sig; ”Var så god och sitt” säger rättens ordförande. Nu är det Alirio Uribes tur; han är advokat och arbetar på CCAJAR.  Alirio pratar i nästan två timmar; han yrkar på att Noguera borde befinnas skyldig till anstiftan till mord och trycker på att även domare var med på DAS lista över personer som förföljdes; domarna i högsta domstolen lyssnar ovanligt uppmärksamt.

Mot slutet så kommer han till den bit som får mest uppmärksamhet. Han yrkar på att Álvaro Uribe (president i Colombia 2002-2010) borde hållas högst ansvarig för det som skett och begär därför att en rättsprocess ska startas mot honom.  Det är inte första gången som denna åsikt uttrycks. Men aldrig tidigare har det gjorts så officiellt; och aldrig tidigare inför en så hög instans som högsta domstolen.  Kamerablixtarna från det församlade medieuppbådet blixtrar och åhörarna sitter spända och förväntansfyllda.

Rättens ordförande tar till orda. Vad som sägs är kort och konsist. Rättegången tar nu paus fram tills den 4 april för att ge försvaret en chans att förbereda sig. Fjärde april. Två månader. Denna dag kommer vi också att finnas på plats och denna dag så ska högsta domstolen deklarera om Álvaro Uribe ska ställas inför rätta eller inte. De kan också säga att frågan fortfarande är under utredning. I vilket fall som helst så kommer det att vara ett viktigt uttalande för det civila samhället i Colombia.

Men hur påverkar denna händelse egentligen våra medföljdas vardag? Nancy, vars telefon troligtvis är avlyssnad på grund av hennes engagemang i parapolitika rättegångarna, säger att imorgon är det en ny rättegång. En till politiker ska ställas inför rätta och hon ber oss medfölja henne; hon känner sig inte trygg med att gå själv.  I en av Colombias största dagstidningar fokuserar man dagen efter på det uppkommande borgmästarvalet i huvudstaden Bogotá och rubriken lyder  ”Álvaro Uribe vore en jättebra lagkamrat för att förbättra Bogotá”.  Allt är som vanligt i Colombia med andra ord, eller som Remarque skulle ha uttryckt det; ’på västfronten intet nytt’.

Lotta Westerberg

Annonser

2 thoughts on “På västfronten intet nytt…

  1. Ping: 24 års fängelse för Noguera | Fredsobservatörerna i Colombia

  2. Ping: Framgång för rättvisan i Colombia « Kristna Fredsrörelsens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s